Didem Kanca Üstay'ın 15/07/2019 tarihinde YogaKioo Dergide yer alan yazısı aşağıda yer almaktadır.

 

Yapılan tüm bilimsel klinik çalışmalarda düzgün yapıldığında aralıklı oruç tutmanın esasında bir çok rahatsızlığa ve genel olarak vücut sistemine iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bugün bilim dünyası bile az yemenin sisteme ne kadar iyi geldiğinden bahsetmektedir. 

Fakat herkes aralıklı oruç tutmamalıdır. Kesinlikle tutmaması gerekenler:

  1. Hamileler
  2. Emzikli anneler
  3. İnsülin hassasiyeti olan bireyler
  4. Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastaları
  5. Regli kesintileri yaşayan kadınlar
  6. Çok zayıf kişiler
  7. Düşük tansiyon hastaları
  8. İlaç tedavisi uygulayan hastalar
  9. Geçmişinde ya da hali hazırda yeme bozukluğu olan kişiler

 

En popüler üç çeşit aralıklı oruç uygulaması:

  1. 16/8 methodu – Sabah kahvaltısı yok. Gün içinde yemek için sekiz saat zaman aralığı belirleniyor. Örnek: 13:00-21:00 arası istenilen saatlerde yemek ve geriye kalan 16 saatte oruç tutuluyor. Kadınlarda oruç tutma süresi 14-15 saat olarak gözlemlenmiş. 16 saat oruç tutmak zor gelebiliyor. Oruç tutulan sürede su, kahve ve kalorisiz içecek tüketimi serbest. Eğer kişiler yemek yiyebildikleri saatlerde protein ağırlıklı yerlerse daha az açlık hissetmektedirler.  DİKKAT: Bunu KİLO VERMEK için yapan bazı kişiler 8 saat boyunca çok sağlıksız ve normalden fazla yiyip sonrasında ise kendilerini açlığa talim ediyorlar. Böyle bir durumda sisteme çok daha fazla yükleme yapılıp yararından çok zarar vermektedir. 
  2. YE-DUR-YE methodu – Haftada 1-2 kez 24 saat boyunca hiçbir şey yenilmiyor. Sadece su, kahve ve kalorisiz sıvı tüketimi serbest. Haftanın diğer günlerinde normal bir şekilde yenilmeye devam ediliyor. DİKKAT: KİLO VERMEK isteyenler 24 saatin ardından bazen yemeğe saldırıyorlar. Tabii bu durumda oruç yine tamamen olumlu etkilerini kaybetmiş oluyor.
  3. 5:2 methodu – Haftada iki gün 500-600 kalori alarak besleniliyor. Haftanın diğer beş gününde normal yemek düzenine devam ediliyor. DİKKAT: Bugünlerde nasıl olsa az yedim diye diğer günlerde yemeğe saldırı olursa oruç yine tüm anlamını yitirmiş oluyor. 

 

Yapılan Çalışmalarda:

  1. Aralıklı oruç tutmanın glikoz metabolizmasında şeker dengesini düzenlemeye yardımcı olabileceği;
  2. Kilo kaybında yardımcı olabileceği ve kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği;
  3. Bu yöntemlerin erkekler üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. 
  4. Uzun vadeli etkileri bilinmemektedir.

 

 

 

Yorumlar (2)

  • Nil Akan Palacios

    Bu güzel yazı için çok teşekkürler. Aradığım soruların cevabını buldum. Sadece yazıdaki bir konu çelişkili göründü bana. İnsülin hassasiyeti olanlara oruç önerilmiyor. Ancak makalenin sonunda aralıklı orucun şekeri dengeleyeceği belirtiliyor. Hangisi doğru?

    0 Beğen
  • Didem Kanca Üstay

    Eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa o zaman glikoz metabolizmanızda şekeri düzenliyor. Fakat herhangi insülin/şeker ile ilgili bir rahatsızlığınız varsa o zaman kesinlikle uygulanmaması gerekiyor. Bir nevi hastalık öncesi önlem diyebiliriz ☺

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın