- Yazan: Didem Kanca Üstay
- 25 Ocak 2018
Emziren ya da emzirmek isteyen annelerin hep en büyük streslerinden birisi “Ya sütüm yetmezse, ya emziremezsem...” düşüncesidir. Emziren annelerin beslenme önerilerine geçmeden önce ilk olarak şunu belirtmek isterim.
Eğer emziremiyorsanız lütfen kendinizi kötü hissetmeyin. Mutlu Anne = Mutlu Bebek.
Anneler doğumdan sonra içlerinden bebek çıkınca sanıyorlar ki hemencecik eski hallerine dönecekler. Ama işin gerçek boyutu biraz daha farklı olabiliyor çoğu zaman. O magazinde gördüğümüz 3-5 manken gibi kimse incecik olmuyor. Ama bir an önce hem iyi bir şekilde emzirmek hem de hemen kilolarından kurtulmak istiyorlar. Esasında emzirme dönemi kilo vermek açıcısında çok olumlu bir zaman. Vücut ekstradan ortalama 500 kalori yakıyor. Fakat çoğu annenin emzirirken canı inanılmaz tatlı çekiyor. Hal böyle olunca da bazı anneler bırakın kilo vermeyi kilo bile alabiliyorlar bu dönemde. Eğer emzirirken beslenmenize dikkat etmek ve de kilo vermek isterseniz muhakkak uzman bir diyetisyene danışmanızı tavsiye ederiz çünkü bu kadar hassas bir dönemde vücudunuzun direnci düşebildiği gibi sütünüz de azalabilir.
Emziren Anneler için Beslenme Önerileri:
1 )Bol bol bol su için! Sütün yapımında en etkili yöntem bol su içmenizden kaynaklanır.
2) Protein ağırlıklı beslenin – Süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, baklagiller, çerezler gibi
3) Alkolsüz Malt içeceklerinin de anne sütünü artırdığı gözlemlenmekte. Deneyebilirsiniz.
4) Eskiden gaz yapan yiyecekleri annelerin tüketmemeleri söylenirdi. Şimdi ki çalışmalarda ise annenin tamamen bebeğini takip edip ona göre yemesini şekillendirmesi gerektiği belirtiliyor. Bir bebekte gaz yapan gıda diğer bebekte hiç etki göstermeyebiliyor. Burada iş annelere düşüyor.
5) Tabii ki sıfır alkol!
6) Çok çeşitli beslenme olursa bebekler ek gıdaya geçmeden anne sütünden bu tatlara alışmaya başlayabilirler. O yüzden sebze ve meyveler de muhakkak beslenmede düzenli olarak yer almalıdır.
7) Kafein tüketimine dikkat etmek gerekir. Ama bunu da yine annenin kendisinin takip etmesi gerekir. Son çalışmalarda herkeste farklı kafein geni olduğu ve tolere sınırlarının değiştiği gözlemlenmiştir.
8) Muhakkak kan tahlilleri yaptırıp tüm değerlerinize baktırın. Özellikle demir, kalsiyum ve B12 seviyeleri düşük çıkabilir. Doktorunuza tahlil sonuçları sonrasında danışmayı ihmal etmeyin. Gerekirse takviye kullanın.
9) Balık tüketiminde ağır metalleri yüksek olan balıklardan ve özellikle çiftlik balıklarından uzak durun. Son zamanlarda sürekli Norveç somonunun reklamı yapılıyor. Somon balığı bu balıklar arasında en yüksek ağır metalleri içerenlerdendir. Norveç somonu dahi olsa kesinlikle çiftlik somonudur. Türkiye’de çiftlik somonu olmayan somon satılmamaktadır. Sürekli bizlere “Ama biz şu markanın alıyoruz, o da mı öyledir,” diye soranlar oluyor. Evet öyle!!! Emzirme ve hamilelik döneminde somon balığından uzak durmakta fayda var. Sardalya omega 3 açısından zengin bir balığımızdır. Hamsi sezonunda faydalıdır ve ufak balık olmasından dolayı ağır metaller açısından biraz daha düşüktür.
10) Canınız tatlı çekebileceğinden evde muhakkak doğal kuru meyvelerden bulundurun ve yanında 3-5 adet badem, ceviz veya fındık tüketin. Kendinize günde 1 tane istediğiniz tatlıdan yeme hakkı verin. Bu çikolata olabilir ya da baklava veya sütlaç. Sakın tatlı isteğinizi sürekli bastırmaya çalışmayın çünkü bir yerden patlak verir ve sonra oturur bir kutu baklava yersiniz.
- Henüz hiç yorum yok
Yorumlar