detoks

  • Didem Kanca Üstay'ın 6/03/2017 tarihinde basında çıkan yazısı aşağıda yer almaktadır.

    Detoks uzmanlığı diye bir alan yoktur!


    “Detoksu zayıflamak amaçlı anlatan ve bu yönde reklamını yapan kişilerin emin olun sağlık bilimleri geçmişi yoktur. Çünkü detoksun ne demek olduğunu hakkıyla bilen hiçbir sağlıkçı sizin kilo verme isteği ile ilgili zaafınızdan faydalanmaz ve detoksun zayıflamak için yapılmadığını bilir. Etrafınızda bu tarz kişiler varsa koşarak kaçın derim çünkü hem sağlığınızdan hem de paranızdan olursunuz.
     
     

    BEĞENİ SAYISINDAN ETKİLENMEYİN

    Sosyal medyada kendilerini ‘detoks uzmanı’ diye adlandıran kişiler kendilerine önce takipçi satın alırlar daha sonra da ‘beğeni’ satın alırlar. Bu, insanların algılarıyla oynamak içindir. İlk olarak o kişinin sayfasına giren kişi en az 20-30 bin takipçi gördüğünde etkilenir. Sonra beğenilere bakar ve bir gönderi en az 500 beğeni almıştır. Bundan etkilenip “demek ki iyi birisi bu kişi” diyip o da takibe başlar ve gönderileri beğenir. O yüzden önemli olan kaç takipçisi ya da beğenisi olduğu değil, kişinin özgeçmişidir.

    Günümüzde bazı insanlar detoks uzmanılığı gibi moda kavramlar yarattı. Siz bir diyetisyenin kendini detoks uzmanı olarak lanse ettiğini duydunuz mu? Detoks ile ilgili bilgiler verir ama zaten bu diyetisyenliğin kapsadığı bir alandır.

     

    “BİRÇOK KİTAP KOPYA ÇEKİLEREK YAZILDI”

    Detoks uzmanlarının özgeçmişlerini okuduğunuzda yurtdışında farklı detoks merkezlerine gittikleri ve oralarda eğitim aldıkları yazar. Bunların bir çoğu yalan ve yanlıştır. Tanıtımlarında dikkat edin, şöyle yazar genelde: “Yurt dışında detoks ile ilgili çeşitli programlara ve eğitimlere katılmışlardır.” Hangi programlar? Ne kadar süreli? 3-4 gün mü? 3-5 sene mi ? Hiçbir detay yoktur. Neden mi ? Çünkü eğer size 21 günlük detoks eğitimi aldım diye yazsalar, bunu sorgulayabilirsiniz ama çeşitli eğitimlere katıldı yazınca, bilinç altı eğitim almışlar gibi yerleşir beyninize. Hep de yurt dışı diye yazarlar, çünkü kimse oturup ne zaman yurt dışındaydı, neredeydi bu kişiler diye araştırmaz. Tüm bu tarz kişilerin özgeçmişinde “yurtdışı” adeta sihirli bir kelimedir. 10 sene yurdışında eğitim almış, yaşamış ve bu alanda çalışmış, yurtiçi/yurtdışı çeşitli sağlık kongrelerine katılmış ve birçok detoks merkezinde kalmış birisi olarak size şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Türkiye’de ki birçok detoks kitabı yurtdışı kitaplarından kopya çekilmiştir. Aynı zamanda kopya çekilen bu kitaplar ne yazık ki uzman doktorlar ya da diyetisyenler tarafından yazılmak yerine sağlık geçmişi olmayan kişiler tarafından yayınlanmıştır.

    Ben de birçok detoks merkezine gittim. Size günün sonunda bir sertifika veriyorlar ama bunun hiç bir değeri yoktur. Siz sadece orada katılımcı olarak bulunduğunuzdan ve onların nasıl bir program izlediklerini öğrendiğinizden bu sertifikayı alıyorsunuz. Fakat bu sertifika hiç bir detoks merkezinin hükümeti tarafından onaylanmış resmi bir belge değildir. Zaten olamaz da… İnsan vücudu kompleks bir sistem. Anatomiyi adam gibi bilmeden, yiyeceklerin farklı gıdalarla, ilaçlarla, takviyelerle olan etkileşimini bilmeden, insanların rahatsızlıklarıyla ilgili yeterince bilgi ve tecrübe sahibi olmadan kişileri detoksa yönlendirmek son derece tehlikelidir. Bugün bırakın kişileri yakından tanımayı, sosyal medyada kimi “detoks uzmanları” kapalı gruplar alıp online detoks programları sunmaktadır. İnsanları tanımadan herkesi ezbere aynı programa sokmak nasıl bir cesarettir? Zaten bu cesareti ancak bu alanda bilgi sahibi olmayan kişiler gösterebilir.

     

    “SAĞLIK BAKANLIĞI BU KONUYA EĞİLMELİ”

    Sağlık Bakanlığı'nın bu konulara ciddi şekilde el atması gerektiği inancındayım. Bugün kitapçılarda sağlık bölümüne gittiğinizde hiç bir sağlık geçmişi bulunmayan kişilerin kitaplarının satıldığını görüyorsunuz. Bu, halkı kandırmaktır. Halk doğal olarak bu konuyla ilgili tecrübeli kişilerin kitaplarını aldığını düşünür. Madem bu kişilerin sağlıkla ilgili yayın yapmalarına izin veriliyor, o zaman bu kitapların satıldıkları bölümler de ayrı olmalıdır. Kimin kitaplarını, yazılarını, paylaşımlarını okuduğunuza kendi ve sevdiklerinizin sağlığı için çok özen göstermeniz gerekmektedir.

    Her şey de olduğu gibi “detoks” kelimesinin anlamını da bozdular. Detoks sadece üç günlük, bir haftalık veya bir aylık sebze suyu içeceğim, sadece çorba içeceğim, tüm gün meyve yiyeceği ya da su tüketeceğim deyip kilo vermek için yapılan bir şey olmamalı.

    DETOKSUN BİLİMSEL DAYANAĞI VAR MI?

    Günümüzde insanlar detoksu çoğu zaman kilo vermek için yapıyorlar ya da reklamı böyle yapılıyor. Bunun için ürünler satılıyor. İngiltere’de bilim insanları tarafından piyasada satılan 15 tane detoks ürünüyle ilgili bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmaya göre ürünlerin üretim yerlerinden ve satıldıkları eczanelerden bu ürünlerin nasıl işe yaradıklarına dair kanıt istediklerinde hiçbirisi somut bir delil gösteremedikleri gibi aynı zamanda ne işe yaradıklarını bile açıklayamadılar. Satan kişiler bile vücudunuza ne girdiğini bilmezken, siz bu ürünleri nasıl alıp tüketebilirsiniz, açıkçası bilemiyorum. Bilmediğim gibi de onaylamıyorum! Vücudunuz çok değerli!


    DETOKS NEDİR, NASIL YAPILIR?

    Detoks hem zihinsel hem de fiziksel bir arınma olmalıdır. Bunu da bir merkezde uzman doktorlar eşliğinde yapmalısınız, çünkü  hipoglisemi atakları, yorgunluk, baş ağrısı, ciddi kas kayıpları ve daha birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabilirsiniz. Detoks esnasında çok az kalori alan bünye, enerji sarf edilmek adına yeterli derecede karbonhidrat olmadığından vücuttaki proteini kullanır. Bundan dolayı sistemde ciddi kas kaybı olduğu gibi metabolizma da yavaşlar. Metabolizmayı hızlandıran tek şey vücuttaki kas yoğunluğudur ve kas her zaman yağdan ağır gelir. Siz detoks esnasında hızlı bir şekilde kilo verdim diye sevinirken oysa vücudunuzda önemli bir kas kaybı oluşur. Daha sonrasında normal yemek yemeye başladığınızda metabolizma yavaşladığı için son sürat tekrar kilo alırsınız. Detoks ciddi rahatsızlıklar esnasında uzman doktorlar eşliğinde yapıldığı gibi, sonrasındaki geçiş diyeti de çok önemlidir.”

     
  • Didem Kanca Üstay'ın 28/04/2019 tarihinde basında çıkan yazısı aşağıda yer almaktadır.

     

    1. ‘Azimle 30 kilo veren birinin öyküsü’, ’50 kiloyu nasıl verdim?’, ‘Göbek eriten diyet’, ‘7 Günde 10 kilo verdiren Diyet’ ve benzeri başlıklı sayfalardan hemen uzaklaşın. Bu sayfalar kişilerin reklam amaçlı, ego tatmin etmek için veya kendilerine yeni bir iş imkanı yaratmak adına açtıkları sayfalardır. Hiçbirisinin beslenme ve diyetetik alanında bilimsel bir geçmişleri yoktur.

    2. “Yurt dışında eğitim aldım” diyen herkese inanmayın. Yurt dışında alınan sertifika programlarının da bir önemi yoktur. Önemli olan lisans veya yüksek lisans diplomalarının ya da doktora gibi daha üst öğrenim seviyelerinin olmasıdır. New York Üniversitesi mezunu olduğunu iddia eden 250 bin takipçisi olan ve kendini beslenme uzmanı olarak adlandıran bir kadın, sürekli zayıflama kürleri tavsiyeleri verip ürün reklamları yapıyordu. Oysa sadece beslenmeyle uzaktan yakından alakası olmayan iki-üç aylık bir sertifika programına katılmış. DİPLOMA SORUN! Sertifikaların geçerliliği yoktur.

    3. KİLO VERMEK için ÜRÜN REKLAMI yapan ve satan diyetisyen, doktor, şef ve her türlü insandan uzak durun. Bu kişiler firmalardan komisyon aldıkları için sizlere her türlü ürünü satarlar. Hiçbir ürün zayıflatmaz. “İYİ” bir diyetisyen size kalıcı, hayat boyu sürdürebileceğiniz sağlıklı beslenmeyi öğretir. 

    4. ZAYIFLATMAK adı altında satılan hiçbir bitki çayına itibar etmeyiniz. BİLİMSEL geçerlilikleri yoktur.

    5. “Ben bu ürünle, şu kadar kilo verdim” diyen kimseye kanmayınız. Hepsi TİCARİ amaçlıdır.

    6. Kendilerini deşifre etmeyen “SAĞLIK” sunduklarını belirterek açılmış sayfalara itibar etmeyiniz. Hangi amaçla açıldıklarını, neye ve kimlere hizmet ettiklerini bilemeyiz.

    7. “DETOKS” hurafelerine inanmayın. Kilo vermek adına detoks içecekleri satanlardan asla bir şey almayın. “Detoks uzmanlığı” diye bir dal yoktur.

    8. ‘ÜNLÜ’lerin veya instagram fenomenlerinin sürekli “Kilo vermek” adına kendilerinin kullandıklarını söyledikleri ürünlere, içtikleri çaylara itibar etmeyiniz. Hepsi TİCARİ amaçlıdır.

    9. “Kapalı whatsapp grupları” üzerinden sizleri zayıflatacağını vadeden kişilerden koşarak uzaklaşın. Kilo vermek bir yarış işi olmadığı gibi herkese aynı beslenme programı önerilemez.

    10. İnternetten sizinle hiç yüz yüze görüşmeden ve tahlil istemeden size beslenme programı yollayan diyetisyen olsun olmasın herkesten koşarak uzaklaşın. 

    11. Tüp mide ameliyatı olmuş ve bundan gururla bahsederek sizleri ameliyata özendirip doktorlara yönlendiren kişilerden de uzak durun çünkü bu kişiler de reklam ve ticari amaçlı bu sayfaları açıyorlar.

    12. HER ŞEYİ ve HERKESİ SORGULAYIN.

     

     

     

  • On binden fazla katılımcının olduğu bu dört günlük toplantıda en fazla konuşulan konular şöyleydi:

    1. Beslenmede kültürel ve yöresel farklılıklar

    2. Ketojenik diyet üzerine yapılan bilimsel çalışmalar

    3. Detoksa bilimsel açıdan yaklaşım. Detoks hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

    4. Sağlıklı bir beslenme düzeninde alkolün yeri 

    5. Otizmli çocuklarda beslenme düzeni 

    6. Sağlıklı yemek pişirme teknikleri

    7. Yeme bozukluklarında egzersizin yeri

    8. Mikrobiyota ve obezite ilişkilendirmesi

    9. Uykunun sağlıklı bir yaşam üzerindeki etkisi

    10. Diyetisyenler için farklı kariyer alternatifleri