Amerika’da 170’ten fazla yeme bozukluğu merkezi yoga ya da pilates ve benzeri zihin odaklı egzersiz aktiviteleri sunmaktadır. 2006’da yapılan bir çalışmada 18 yatılı yeme bozukluğu merkezinin üçte ikisinin yoga programları sundukları tespit edilmiştir. 10 sene içinde eminim bu rakam daha da artmıştır. Maalesef ülkemizde bırakın bu tarz yerlerde yoga olmasını böyle yatılı merkezlerimiz yoktur. Fakat en azından bu rahatsızlığı çekip iyileşmek isteyenler dışarıda iyi bir yoga eğitmeninden ders almak isteyebilirler.
Birçok araştırma yoganın anksiyete ve depresyona iyi geldiğini saptamıştır. Uzun soluklu yoga yapanların kendileriyle daha barışık oldukları da saptanmıştır. Yeme bozukluğu olan kişiler yoga sayesinde tekrar vücut farkındalıklarını artırıp kendileriyle yüzleşme cesaretini bulabilirler. Yoga da nefes ve hareket odaklanmak çok önemlidir. Spor yapan bir kişi o anda odaklanmayabilir. Mesela yürüyüş bandında koşan birisinin televizyon izlemesi veya yüzen birisinin akşama misafire ne hazırlayacağını düşünmesi gibi☺ Yoga da eğer odaklanmazsanız hareketi yapmanız da imkansızlaşır. Yoga da hem zihinsel hem de fiziksel olarak hareketin içinde olmanız gerekir. Diyebilirsiniz “Ben basketbol ya da ne bileyim tenis oynarken de başka bir şey düşünemiyorum” Evet, doğru, fakat oyundaki kazanma hırsı veya kaybetmek de sizdeki yeme bozukluğunu tetikleyebilir.
Yeme bozukluğu merkezlerinde genelde hastaların görüşleri şunlardır:
- Anksiyete yaşadıklarında (endişelendiklerinde) daha sakin olmayı öğrenebilmek; mesela süpermarkette yeme atağı geldiğinde derin derin nefesler alıp zihnine ve vücuduna konsantre olup sakinleşebilmek.
- Öğünlerde daha az endişe duymak.
- Açlık ve tokluk duygularını daha iyi hissetmeye başlamak.
- Vücutlarıyla ilgili negatif düşüncelerle daha iyi başa çıkabilmek.
- Aşırı egzersiz yaparken ya da hiç egzersiz yapmazken orta kararı bulmak.
- Vücudunun yapabileceği kapasiteyi kabullenebilmek.
- Korkularla yüzleşebilmek.
- Hayattan daha çok keyif alabilmek, daha fazla gülmek ve umutlu olmak.,
- İnsanlardan daha az uzaklaşmak.
- Farkındalığın yükselmesi ve daha az yemek ve vücudunu düşünmek
- Derin derin nefesler almayı çoğaltmak.
- Yemekleri hazmetmekte zorlandığında bazı yoga pozlarını gerektiği şekilde kullanabilmek.
Mesela bacaklarından nefret eden yeme bozukluğu olan birisi haftalarca yogada yere bakan köpek “downward dog” hareketini yaparak bacaklarını daha çok sevmeyi, kabullenmeyi ve onları takdir etmeyi öğrendiğini belirtiyor.
Hareketler mümkün mertebe yapması kolay hareketler olmalı ki yapamamak herhangi bir stres yaratmamalı. Zaten yeme bozukluğu yaşayanların bir kısmında mükemmel olma hissi çok yoğun yaşanırken bir de onlara yogadaki zor hareketleri yaptırmaya çalışmak rahatsızlıklarını daha da tetikleyebilir.
Fakat burada konuyu çok saptırmadan önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Günümüzde 3-4 günlük kurslarla herkes yoga ve pilates eğitmeni olmaya başladı. Bu çok tehlikelidir çünkü bu insanlar yoganın felsefesini ve tam anlamıyla anatomiyi bilmeden sadece hareketleri yapabildikleri için kendilerini eğitmen ilan ederler. Benim tanıdığım yoga eğitmenlerinin çoğu meditasyon yapmadıkları gibi yeterli eğitime de sahip değildirler. Bundan dolayı eğitmeninizi araştırırken nereden kaç senede eğitimlerini aldıklarını muhakkak sorunuz. Mesela “fly/aerial yoga” eğitimini ülkemizde birkaç günde hiçbir yoga eğitimi olmadan veriyorlar. Oysa yoga ve pilates eğitmeni olan ablam Süheyla Kanca Finlandiya’ya aerial yoga eğitimine gitmek istediğin dünya çapında onaylı yoga merkezlerinden öncesinde yoga eğitimi almış olmalarını öğrencilere şart koşuyordu. Burada hiçbir temeli olmayan öğrenciler bunu yapan bir kişiden 3-4 günde sertifika alabiliyorlar. Ruhen ve fiziken sağlıklı kalabilmek adına eğitmeninizi iyi ARAŞTIRIN!
Yeme bozukluklarını düzeltmek, iyileştirmek bir ekip işidir. Bundan dolayı yoga eğitmeniniz, doktorunuz ve diyetisyeniniz hep bağlantı halinde koordine bir şekilde ilerlemelidirler. Sakın yeme bozukluğunuz varsa tek başınıza grup derslerine katılmaya çalışmayın. İlk olarak özel ders almanızı tavsiye ederim ama maddi gücünüz buna yetmiyorsa o zaman aşağıdaki pozları her gün yavaş yavaş pratik etmenizi tavsiye ederim.
Aşağıda yeme bozukluklarında iyi gelen yoga pozlarını orijinal isimleriyle yazacağım. Zaten sıkı eğitimlerden geçmiş yoga eğitmenleri hemen bu pozların hangi durumlarda neden ve nasıl yapılması gerektiklerini anlayacaklardır.
- Mountain Pose
- Down-ward facing Dog
- Alternate Nostril Breathing
- Legs up the Wall
- Wind-Relieving Pose
- Supine Twist
- Heart Openers
- Crescent Moon Pose